Friday, January 14, 2011

Tiada Pemuda Kecuali Ali!

Ali Bin Abi talib waktu itu ingin melamar Fatimah, puteri nabi Muhammad SAW. Tapi kerana dia tidak mempunyai duit untuk memberi mahar, maka dia membatalkan niat itu. Ali segera berhijrah untuk bekerja dan mengumpulkan duit. Pada saat Ali sedang bekerja keras, dia mendengar khabar Abu Bakar ternyata melamar Fatimah. Wah, bagaimana agaknya perasaan Ali, wanita yang dia inginkan dilamar oleh seseorang yang ilmu agama nya lebih hebat dari dia. Tetapi Ali tetap bekerja dengan giat. Kalau zaman sekarang,confirm jadi kes jenayah…”Kalau aku tak dapat,orang lain pun tak boleh dapat”…

Lalu setelah beberapa lama Ali mendengar khabar kalau lamaran Abu Bakar kepada Fatimah ditolak. Ali terpegun dan sedikit bergembira tentunya, kata Ali “waah, saya masih mempunyai peluang ”. Setelah mendengar khabar itu, Ali bekerja lebih giat lagi agar cepat mengumpulkan duit dan segera melamar Fatimah. Tapi tak lama setelah itu, Ali mendengar khabar kalau Umar Bin Khatab melamar Fatimah. Wah, sekali lagi Ali mendahulukan orang lain, bagaimana perasaanya? Tapi tak berapa lama Ali mendengar kalau lamaran Umar bin Khatab ditolak. Betapa senangnya Ali mendengar berita itu.

Tapi tak lama kesenangan itu kembali pudar Kerana terdengar khabar lagi, ternyata Usman bin Affan melamar Fatimah. Ini sudah yang ketiga kalinya, kata Ali “mungkin kali ini diterima. Kalaulah Usman tidak melamar Fatimah secepat ini, InsyaAllah tidak lama lagi saya akan melamar Fatimah, tapi , apa hendak dikata , Ali masih mendahulukan orang lain daripada kepentingan dirinya sendiri. Dan sekali lagi, tidak berapa lama dari itu, khabar ditolaknya lamaran Usman bin Affan pun terdengar lagi, betapa bahagianya Ali. Semangat Ali untuk melamar Fatimah pun berkobar lagi, dan semangat itu didukung oleh sahabat Ali. Kata sahabat nya “pergilah Ali, lamar Fatimah sekarang, tunggu apa lagi?? kamu kan sudah bekerja keras selama ini, kamu juga sudah mengumpulkan harta dan cukup untuk memberi mahar. ..tunggu apa lagi??? Tunggu yang ke4 kalinya??? baik cepat!!!”Dengan segera Ali memeberanikan diri untuk menghadap Nabi Muhammad S.W.T dengan tujuan melamar Fatimah dan yang lebeh mengejutkan,LAMARANNYA DITERIMA!!!

Ternyata memang dari dulu Fatimah sudah mempunyai perasaan dengan Ali dan menunggu Ali untuk melamarnya. Begitu juga dengan Ali, dari dulu dia juga sudah mempunyai perasaan dengan Fatimah...Kedua-duanya tidak pernah saling berbalas renungan…tidak pernah berbicara…Tetapi kedua-duanya hanya mendiamkan diri dan tidak meluahkannya kerana mengharapkan keredhaan Allah melalui satu perhubungan yang halal dan yang pasti.. Tapi mereka berdua sabar menyembunyikan perasaan itu sampai saat nya tiba, sampai saatnya ijab Kabul disahkan . Walaupun Ali sudah merasakan kekecewaan 3 kali mendahulukan orang lain, akhirnya kekecewaan itu terbayar juga.

Cinta adalah hal fitrah yang tentu saja dimiliki oleh setiap orang, namun bagaimanakah membingkai perasaan tersebut agar bukan Cinta yang mengendalikan Diri kita Tetapi Diri kita yang mengendalikan Cinta dan kita seharusnya mengenali Pencipta Cinta itu terlebih dahulu sebelum mengenali orang yang diciptakan untuk cinta.Dan inilah kisah dari Khalifah ke-4, Suami dari Puteri kesayangan Rasulullah tentang membingkai perasaan dan Bertanggung jawab akan perasaan tersebut. Dan Ali pun menikahi Fathimah dengan menggadaikan baju besinya. Dengan rumah yang semula ingin disumbangkan sahabat-sahabatnya tapi Nabi berkeras agar ia membayar bakinya kerana itu merupakan hutang.

Dengan keberanian untuk mengorbankan cintanya bagi Abu Bakar, Umar, dan Uthman. Dengan keberanian untuk menikah. Sekarang, bukan janji-janji dan nanti-nanti. Ali adalah gentleman sejati..“Laa fatan illa ‘Aliyyan! Tak ada pemuda kecuali Ali” Inilah jalan cinta para pejuang sejati. Jalan yang mempertemukan cinta dan semua perasaan dengan tanggungjawab. Dan di sini, cinta tak pernah meminta untuk menanti seperti Ali.

Yang pertama adalah pengorbanan. Yang kedua adalah keberanian.

Dan ternyata tak kurang juga yang dilakukan oleh Puteri Sang Nabi,dalam suatu riwayat dikisahkan bahwa suatu hari setelah mereka menikah, Fathimah berkata kepada ‘Ali, “Maafkan aku, kerana sebelum menikah denganmu, Aku pernah satu kali meminati dan merasakan jatuh cinta pada seorang pemuda”. Ali terkejut dan berkata, “kalau begitu mengapa engkau mahu manikah denganku? dan Siapakah pemuda itu”. Fatimah tidak terus menjawab pertanyaan Ali dan berkata akan memberikan jawapan pada keesokan harinya. Ali pun tidur dengan keadaan yang gelisah pada malam tersebut. Keesokan harinya, Ali bertanya kepada Fatimah…”Wahai Fatimah, siapakah pemuda yang telah menambat hatimu sebelum aku menikahimu?”…Fatimah menjawab “Pemuda tersebut adalah seorang lelaki yang berani serta bertanggungjawab dan keberaniannya akan kukagumi selalu”…Ali pun tidak sabar-sabar hendak mengetahui siapa pemuda tersebut… Sambil tersenyum Fatimah lantas menjawab,”Pemuda tersebut berada di depanku…“ Ya, kerana pemuda itu adalah Dirimu”

Itulah hadiah istimewa dari Allah buat hamba-hamba yang hatinya sentiasa mengingatiNya. "Jika kamu memelihara dirimu daripada sesuatu perkara yang haram kerana Allah di atas wanita atau pemuda kesukaanmu kerana banyak bersabar , insyaAllah hanya dengan izin Allah, Allah akan menghalalkannya kepada mu atas kesabaranmu kerana Allah"

p/s: Cerita ini adalah dikisahkan menurut penceritaan yang mudah untuk difahami,InsyaAllah tegurlah jika ada sebarang fakta yang tidak benar...Jangan berharap pada sesuatu yang tidak pasti…Kerana janji Ilahi pasti akan ditepati…Kekasih halalku masih dalam rahsia Kitab Ilahi.Aku menantinya untuk kuberikan hati ini kerana di dalam jasadku bersemadi tulang rusuknya.Dialah sebenar-benar pemilik cintaku setelah Allah dan Rasullullah. Dan aku hanya ingin meirindui dan mengasihinya dalam redha dengan lafaz “Aku Terima Nikahnya”…Semoga Allah mengizinkan…

taken from : http://seindahlavenderbiruberduri.blogspot.com


No comments:

Post a Comment